Doktora Sorun Sizi Dinliyoruz

ERKEN SÜT DİŞİ KAYIPLARI

 

Süt dişleri 6.aydan itibaren ağız içinde görülmeye başlayan 6-12 yaşlar arasında da yerini daimi dişlere bırakan geçici dişlerdir. Ancak geçici olmalarına rağmen varlıkları büyük önem taşır ve zamanından önce kaybedilmeleri çeşitli sorunlar yaratabilir.

Süt dişleri altta ki daimi dişin gelişimiyle birlikte köklerinin rezorbe olması sonucu düşerler. Bundan önce meydana gelen her türlü kayıp erken süt dişi kaybı olarak adlandırılır. Süt dişleri travma ve çürükler nedeniyle erken kaybedilebilir.

Süt dişlerinin erken kayıpları beraberinde bazı olumsuzlukları da getirir. Bunlardan en sık karşılaşılanı,kaybedilen dişin yerinin diğer dişlerce doldurulması sonucu oluşan yer kayıplarıdır. Yine özellikle azı dişlerinin kaybı çocukta çiğneme ve sindirim problemlerine neden olabilir. Özellikle travmalar sonucu kaybedilen ön dişler de estetik ve fonasyon problemlerine sebebiyet verir.Süt dişlerinin erken kaybı sonucu oluşan yer kayıpları daimi dişlerin çıkacak yer bulamamasına buna paralel olarak da çapraşıklıklara ve ortodontik problemlere neden olur.

Erken kayıplar sonrasında yer tutucular kullanılmalıdır. Yer tutucular çocuğun kendisinin takıp çıkartabileceği hareketli apareyler olabileceği gibi hekim tarafından dişlere yerleştirilen sabit apareylerde olabilir. Yer tutucular dişlere herhangi bir kuvvet uygulamaz sadece daimi diş çene kavsindeki yerini alana kadar diğer dişlerin hareket edip bu boşluğu kapatmasını engeller.

Yer tutucu kullanan çocukların dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Öncelikle temizlik  açısından,yapışkan gıdaların tüketiminden kaçınmak ve kırılmaları önlemek için ise takıp çıkartmalar esnasında fazla kuvvet uygulanmamasına dikkat edilmelidir.

Özetle süt dişleri geçici dişler olmalarına rağmen “ nasıl olsa düşecek yerine yenisi gelecek “ denemeyecek kadar önemlidir. Bu yüzden çocuklarımıza erken yaşta diş fırçalama alışkanlığını kazandırmalı,her yıl periyodik olarak diş hekimi kontrollerine götürerek rutin ağız diş sağlığı kontrollerini ve diş hekimi tarafından gerekli bulunan koruyucu uygulamaları yaptırmalıyız.

                                                 Dt. Songül YAVUZ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




                                                            

 

                                                                                                                     

 

   

 

Geri Dön